Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V školách opäť štartuje projekt,ktorý dáva deťom odvahu hovoriť o problémoch

Kategória: Spravodajstvo

Väčšina detí vníma podľa Ligy za duševné zdravie (LDZ) okolitý svet oveľa citlivejšie, než si myslia ich rodičia.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Väčšina detí vníma podľa Ligy za duševné zdravie (LDZ) okolitý svet oveľa citlivejšie, než si myslia ich rodičia. Trápia ich hádky, rodinné spory či konflikty v škole, ktoré ak sa neriešia, môžu ublížiť. Pomôcť vyrovnať sa s týmito pocitmi pomáha deťom projekt Zippyho kamaráti, ktorý na Slovensku pod patronátom ligy štartuje už tretí ročník.
      "Projekt pomáha deťom lepšie chápať svoje emócie a zvládať rôzne záťažové situácie. Učí ich vychádzať s rovesníkmi, súrodencami, rodičmi či zvládať šikanu v škole, smútok a stratu blízkeho," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave lektorka projektu Alexandra Bražinová z LDZ. Určený je pre deti od päť do sedem rokov. V tomto veku sú tvárne, avšak zatiaľ nevedia pracovať so svojimi emóciami, vysvetlila lektorka.
      "Deti sa mi viac otvorili, znížila sa miera konfliktov v triede, začali komunikovať aj tie bojazlivejšie a viac sa sústredili na učenie," uviedla pedagogička Lucia Ferenčíková. So školákmi sa o duševnom zdraví rozprávala, keď to bolo potrebné. "Ale najmä cez výchovné predmety, kde mohli byť uvoľnenejšie," informovala. 
      Za posledné dva školské roky sa do projektu zapojilo asi 800 detí z 30 škôl v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji. Podľa Bražinovej bolo zmenu ich správania vidno najmä pri odcudzení hračky. Pred aplikovaním projektu ich jej vrátenie potešilo najviac, na jeho konci sa školáci snažili s vinníkom dohodnúť a začali sa spoločne hrať. "To znamená, že mu odpustili a nadviazali opätovný kontakt, a túto zmenu považujem za mimoriadne dôležitú," podotkla.
      Aby mohli učitelia s projektom pracovať, potrebujú absolvovať jednodňový tréning pripravený ligou. Pedagóg, vyškolený lektormi programu, potom dostane k dispozícii manuál s podrobnou metodikou. "Snažíme sa aj o akreditáciu na ministerstve školstva, aby mali učitelia možnosť robiť tento program v rámci zvyšovania svojej kvalifikácie," povedala Bražinová.
      Projekt vytvorila britská organizácia Partnership for Children, v súčasnosti prebieha v takmer tridsiatich krajinách sveta. Podnetom na vznik tohto programu bol stúpajúci trend samovrážd mladých ľudí, najmä mužov. Na Slovensku ho už druhý rok finančne podporuje Nadácia Orange.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.