Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Vakcína proti pneumokokom Prevenar 13 smeruje do lekární

Kategória: Spravodajstvo

Chýbajúce vakcíny na očkovanie detí proti pneumokokom Prevenar 13 by mali byť najneskôr v piatok (13. 2.) v lekárňach.

Bratislava 11. februára (TASR) - Chýbajúce vakcíny na očkovanie detí proti pneumokokom Prevenar 13 by mali byť najneskôr v piatok (13. 2.) v lekárňach. Výrobca, spoločnosť Pfizer, dnes oznámil, že začala mimoriadnu dodávku očkovacej látky a prvá časť už odišla do distribúcie.
      "Našou prioritou je zabezpečiť čo najskôr mimoriadnu dodávku. Našim distribútorom postupne uvoľníme mimoriadnu dodávku v rozsahu mesačnej spotreby Slovenska, čo je viac ako 4500 dávok. Prvá časť mimoriadnej dodávky (2176 ks) Prevenaru 13 bude poskytnutá dnes, ďalšia v priebehu budúceho týždňa," povedal pre TASR Miroslav Lednár z Pfizeru. O situácii výrobca informoval aj ministerstvo zdravotníctva a Štátny ústav pre kontrolu liečiv.
      Vakcinácia proti pneumokokovým invazívnym infekciám je povinná od začiatku roka 2009. Každé dojča je tak v súčasnosti povinne očkované proti pneumokokovým infekciám. Celé očkovanie alebo jeho časť sa hradí zo zdravotného poistenia, podľa toho, pre ktorú očkovaciu látku sa rodičia rozhodnú. Na očkovanie sa používajú Prevenar 13 a Synflorix od firmy GlaxoSmithKline.
      Pneumokoky sa bežne vyskytujú okolo nás, za určitých okolností však môžu vyvolávať nebezpečné a život ohrozujúce ochorenia. Prenášajú sa kvapôčkovou infekciou, napr. kašľom alebo kýchnutím, a môžu spôsobiť rôzne bežné ochorenia, ako je zápal stredného ucha, prínosových dutín či priedušiek. Invazívne typy tejto baktérie však môžu spôsobiť život ohrozujúce ochorenia, ako sú pneumokoková meningitída, sepsa, pneumónia a bakteriémia.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.