Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Vakcínu, po ktorej použití v ČR zomrelo dieťa, na Slovensko nedoviezli

Kategória: Spravodajstvo

Šaržu vakcíny Infanrix Hexa, po ktorej použití zomrelo po pár hodinách v Česku štvormesačné dieťa, na Slovensko nedoviezli. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že sa nezaznamenali ani hlásenia na nepredvídané závažné udalosti bezprostredne súvisiace s použitím iných šarží tejto vakcíny.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Šaržu vakcíny Infanrix Hexa, po ktorej použití zomrelo po pár hodinách v Česku štvormesačné dieťa, na Slovensko nedoviezli. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že sa nezaznamenali ani hlásenia na nepredvídané závažné udalosti bezprostredne súvisiace s použitím iných šarží tejto vakcíny.
      "ŠÚKL je v intenzívnom v kontakte s českými kolegami, ako aj Európskou liekovou agentúrou, ktorá situáciu monitoruje a rieši. Bezpečnosť vakcín sa priebežne sleduje na celosvetovej úrovni. Všetky hlásené podozrenia na nežiaduce účinky sa vyhodnocujú s ohľadom na pomer prínosov a rizík použitia týchto liekov," informuje ústav na svojom webe.
      Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv v súčasnosti prešetruje podozrenie na nežiaduci účinok jednej šarže (č. šarže A21CC054A ) spomínanej vakcíny. Niekoľko hodín po zaočkovaní tam totiž zomrelo štvormesačné dieťa. Aj napriek tomu, že neexistuje preukázaná súvislosť medzi použitím vakcíny a úmrtím, český ústav pozastavil používanie vakcíny, pokiaľ sa prípad nevyšetrí.
      Vakcína Infanrix Hexa sa používa u detí na ochranu pred šiestimi ochoreniami: záškrt, tetanus, pertusis (dávivému kašľu), hepatitída B, detská obrna a ochorenie, ktoré vyvoláva Haemophilus influenzae typ b. Ročne touto vakcínou zaočkujú na Slovensku približne 150.000 detí.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.