Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Veľkokapacitné odberové miesta vo všetkých krajských mestách

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Ministerstvo zdravotníctva SR

Vo všetkých krajských mestách na Slovensku už fungujú veľkokapacitné mobilné odberové miesta (MOM), ktoré vykonávajú testovanie na COVID-19. Do prevádzky boli uvedené postupne v Bratislave, Trenčíne, Banskej Bystrici, Žiline, Nitre, Trnave, Prešove a najnovšie aj v Košiciach. Každá MOM-ka je schopná denne otestovať stovky ľudí.

Ministerstvo zdravotníctva rozšírenie testovacích kapacít považuje za významný krok v boji s koronavírusom. „Vďaka veľkokapacitným mobilným odberovým miestam sme pripravení na masívne testovanie po celom Slovensku. Kapacitu sme zvýšili tak, že vieme otestovať až 7 500 ľudí denne,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.  

Pred testovaním je nevyhnutné vyplniť elektronický formulár na stránke www.korona.gov.sk. Prostredníctvom tohto formulára sa každému záujemcovi o testovanie vygeneruje tzv. COVID-pass.  Ten, kto sa zaregistruje, dostane do 72 hodín SMS správu o termíne a mieste testovania na COVID-19. Touto SMS správou, resp. COVID-passom sa treba preukázať na odberovom mieste. 

„Ak chceme druhú vlnu epidémie zvládnuť, musíme byť všetci zodpovední voči sebe aj svojmu okoliu. V prípade kontaktu s pozitívnou osobou alebo po návrate z rizikovej krajiny je mimoriadne dôležité pred testovaním dodržať 5-dňovú inkubačnú dobu. Počas týchto 5-tich dní je potrebné minimalizovať kontakt s okolím a zostať v domácej izolácii. Iba tak je možné COVID-19 pri testovaní s istotou odhaliť,“  dodal Marek Krajčí. 

Po otestovaní by mal byť výsledok doručený do 96 hodín. Občania, ktorí dostanú SMS s pozitívnym výsledkom, musia zostať v povinnej karanténe, resp. domácej izolácii. Všetky ďalšie pokyny, ako postupovať, sú tiež na webe: https://korona.gov.sk/povinna-domaca-karantena/

Zdroj: www.health.gov.sk


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.