Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Verejnosť podporuje požiadavky sestier, ukázal prieskum

Kategória: Spravodajstvo

Väčšina pacientov podporuje požiadavky sestier, ktoré sa ich splnenie pokúšali dosiahnuť hromadnými výpoveďami.

Bratislava 24. februára (TASR) - Väčšina pacientov podporuje požiadavky sestier, ktoré sa ich splnenie pokúšali dosiahnuť hromadnými výpoveďami. Ako ukázal prieskum občianskeho združenia Slovenský pacient, požiadavky považoval za oprávnené každý siedmy respondent (73,6 percenta). Len o niečo menej opýtaných, 68,2 percenta, súhlasí aj s nátlakom. Prieskum sa realizoval na stránke združenia od 5. decembra 2015 do 6. januára 2016, zúčastnilo sa ho 1702 ľudí.
      Podľa výkonného riaditeľa združenia Jána Mútalu tak možno hovoriť o ojedinelom prejave občianskej participácie v stále mladej demokracii. "V posledných mesiacoch bojujú za zlepšenie svojich pracovných podmienok a osobného života dva stavy, zdravotníci, presnejšie sestry v nemocniciach a učitelia. Kým prví nachádzajú pomerne vysokú podporu u zvyšku obyvateľstva, pri učiteľoch to nie je také jednoznačné. Je však dosť zložité porovnávať oba stavy, keďže v nemocniciach ide častokrát o život," povedal.
      Prieskum tiež odhalil, že pacienti vnímali ohrozenie zdravotnej starostlivosti pre výpovede sestier, priblížil Radoslav Herda zo Slovenského pacienta. Ohrozenie alebo čiastočné ohrozenie pociťovalo 67,4 percenta respondentov. Združenie poukázalo, že úroveň starostlivosti o pacientov súvisí s počtom sestier v nemocniciach. Zdravotná starostlivosť sa zlepší až vtedy, keď si budú môcť zdravotníci svoju prácu vážiť a budú ohodnotení, upozorňuje pacientska organizácia.
      "Renomované štúdie tvrdia, že nedostatok kvalitných a vzdelaných sestier priamo zvyšuje úmrtnosť pacientov v nemocniciach. Aby mali mladí ľudia aj naďalej záujem o profesiu sestry, a aby vzdelané sestry neodchádzali do zahraničia, treba zlepšiť ich pracovné podmienky," uviedla prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Súhlasí s ňou aj šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský. Alarmujúci nedostatok sestier treba podľa jeho slov konečne systémov riešiť.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.