Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Viacerí lekári nezrušili licencie, na odvodoch majú doplatiť tisíce eur

Kategória: Spravodajstvo

Stovky ambulantných lekárov majú štátu doplatiť nemocenské a dôchodkové poistenie za niekoľko rokov.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Stovky ambulantných lekárov majú štátu doplatiť nemocenské a dôchodkové poistenie za niekoľko rokov. Spolu s penále má ísť v niektorých prípadoch o tisícky eur. Problém mal vzniknúť tak, že lekári, ktorí pretransformovali ambulancie na spoločnosti s ručením obmedzením alebo odišli do dôchodku, si nezrušili licencie. Tá má charakter živnosti a človek by tak mal platiť odvody.
      „Máme za to, že dôsledky, ktoré lekári musia znášať, sú príliš prísne, osobitne za situácie, keď nemali žiadne príjmy z výkonu povolania lekára na základe predmetnej licencie a naďalej si riadne a včas plnili odvodové povinnosti už ako zamestnanci vlastných obchodný spoločností,“ povedal dnes prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár. Poukázal na to, že ide o lekárov, ktorí riadne plnili svoje odvodové povinnosti, ale v spomínaných prípadoch si neuvedomili, že licencia zakladá status SZČO.
      „Lekári, ktorí sú už v penzii a majú nízky dôchodok, nebudú schopní predpísané poistné uhradiť a je pravdepodobné, že budú musieť čeliť nútenému výkonu rozhodnutia,“ upozornil Kollár. Slovenská lekárska komora chce situáciu riešiť s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD) a šéfom Sociálnej poisťovne Ľubomírom Vážnym. Za dobrý výsledok bude komora podľa Kollára považovať to, keď lekári nebudú musieť nič platiť a nedoplatia tak na nezmyselnú chybu.
      Komora poukázala na to, že lekári, na daných licenciách nič nezarábali a neplatenie odvodov nebolo úmyselné. Viacerí sa mali zo Sociálnej poisťovne aj odhlásiť, ktorá to akceptovala. Neskôr sa následne dozvedeli, že im povinnosť platiť odvody nezanikla a majú doplatiť povinné aj s úrokmi z omeškania. V niektorých prípadoch ide rovnakú sumu ako samotné poistné. SLK to považuje za neetické, Kollár by preto za minimálne riešenie považoval generálny pardon. „Penále a pokuty narástli do obludných rozmerov,“ zhrnul s tým, že lekári majú platiť za to, že nič nezarábali.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.