Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Vlani trpelo na sclerosis multiplex vyše 7000 Slovákov

Kategória: Spravodajstvo

Ochorenie sclerosis multiplex trápilo vlani na Slovensku podľa dát zdravotných poisťovní 7221 Slovákov.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Ochorenie sclerosis multiplex trápilo vlani na Slovensku podľa dát zdravotných poisťovní 7221 Slovákov. Choroba je nevyliečiteľná a vzniká rozpadom obalu nervových buniek a vlákien. Ochorenie centrálneho nervového systému pacienti na sebe nemusia dlho pozorovať, pretože sa môže prejavovať nešpecifikovanými bolesťami chrbta, ťažkosťami pohybu, nesústredením i problémami s videním a artikuláciou.
      Hoci súčasná medicína stále neponúka riešenie, ako ochorenie vyliečiť, možnosti liečby sa zlepšujú, keďže sa zlepšuje diagnostika a pribúdajú lieky pre týchto pacientov. Cieľom liečby je udržať pacientovi čo najvyššiu kvalitu života a oddialiť progresiu ochorenia. Všetky lieky dostupné na Slovensku si pacienti podávajú formou injekcie alebo infúzie, po novom sú im účinné látky k dispozícii aj v tabletkách.
      Podľa neurológa Ľubomíra Lisého nový spôsob liečby Slovákom pomohol. "Fingolimod pacientom redukuje frekvenciu relapsov a spomalila im aj progresiu nálezu v MRI," vysvetlil. Liečivo znižuje schopnosť niektorých bielych krviniek vystupovať z lymfatických uzlín, bráni im dostať sa do mozgu a miechy a obmedzuje tak poškodenie nervov spôsobené chorobou. Lisý priblížil, že na túto liečbu je na Slovensku nastavených vyše 270 pacientov.
      V Európskej únii trápi toto ochorenie stotisíce ľudí. Ochorenie sa u väčšiny pacientov prejaví prvýkrát v dospelom veku medzi 20. a 40. rokom. Priemerný vek nástupu sklerózy multiplex je 30 rokov. Čo je príčinou vzniku ochorenia, dodnes nie je celkom jasné.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.