Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Vplyv chrípky na celú ekonomiku nie je výrazný

Kategória: Spravodajstvo

Chrípková sezóna je na Slovensku v plnom prúde, vplyv práceneschopných (PN) zamestnancov na celú ekonomiku však nie je významný.

Bratislava 26. februára (TASR) - Chrípková sezóna je na Slovensku v plnom prúde, vplyv práceneschopných (PN) zamestnancov na celú ekonomiku však nie je významný. Najvyššiu mieru PN pritom Slovensko zaznamenalo za posledných 14 rokov vo februári 2012. Naopak, najmiernejšiu zimnú chrípkovú sezónu zažili Slováci v roku 2008, kedy chorobnosť vrcholila už v januári, a v roku 2016. Vyplýva to z aktuálnej analýzy UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.
      Na rozdiel od škôl, bežné podniky zažívajú chrípkové prázdniny len výnimočne, a to aj napriek tomu, že reálny výpadok zamestnancov je predsa len o niečo vyšší, ako naznačujú čísla práceneschopnosti.
      Väčšina chorých zamestnancov si radšej vezme dovolenku. "Hoci chrípka občasne obmedzí činnosť niektorých, najmä menších prevádzok, k úplnej odstávke dochádza len ojedinele. Neznamená to však, že podniky nemajú v dôsledku chrípkovej sezóny dodatočné náklady," uviedli analytici banky.
      Z analýzy vyplýva, že február je mesiacom s najčastejším výskytom chrípky. Druhý mesiac v roku má najnižší počet pracovných dní a v slovenských ubytovacích zariadeniach vrcholí zimná dovolenková sezóna. "Na druhej strane, protichodným smerom pôsobí zvyčajný reštart ekonomiky po vianočnom spomalení. Priemyselné podniky po odstávkach na prelome rokov postupne nabiehajú na plnú výrobu. Aj napriek chrípkovému efektu tak február v priemysle na Slovensku nevykazuje nižšiu úroveň produkcie ako ostatné mesiace," tvrdia analytici banky s tým, že sezónny faktor je len nepatrne negatívny. "Zdá sa teda, že hoci chrípka komplikuje život a neraz aj prevádzku podnikov, výkon ekonomiky by v úhrne zásadnejšie ovplyvňovať nemala," konštatujú analytici banky.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.