Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Vyjadrenie MZ SR: Vyšehradská štvorka rokovala aj o liečbe COVID-19

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 16. februára (TASR) - Spolupráca medzi krajinami V4 v boji proti pandémii koronavírusu pokračuje. Na pravidelnom virtuálnom stretnutí COVID-19 informačného V4 centra sa krajiny Vyšehradskej štvorky informovali o novinkách v prijatých opatreniach a využívaní rýchlych antigénových testov. Delegácie diskutovali aj o metódach liečby ochorenia.

Zástupcovia Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska sa opäť venovali problematike boja s COVID-19. Krajiny sa informovali o platných opatreniach v boji proti šíreniu vírusu. Slovensko informovalo o zavedení COVID AUTOMATU. Kolegov sme informovali aj o otváraní škôl a predĺžení povinnej izolácie osôb z 10 na 14 dní. Česko prezentovalo fungovanie ubytovacích zariadení. Maďarská strana hovorila o predĺžení núdzového stavu a tlaku verejnosti na uvoľňovanie opatrení. Poliaci po stabilizácii situácie rozhodli o postupnom zmierňovaní pravidiel.
Druhou témou videokonferencie bolo využívanie rýchlych antigénových (Ag) testov. Česká strana ich používa najmä pri diagnostike pacientov s vážnymi symptómami a pri teritoriálnom prepuknutí ochorenia. Maďarsko pri symptomatických pacientoch. Naša strana priblížila ich využitie pri regionálnom skríningu. Ako aj o dohodu o vzájomnom uznávaní s Českou republikou a Rakúskom. V Poľsku využívajú tieto testy na predbežné testovanie potenciálnych prípadov COVID-19. Antigénové testy používajú napríklad v primárnej starostlivosti, či na pohotovostiach.
Delegácie sa ďalej venovali problematike metód liečenia COVID-19. Česká strana sleduje diskusiu medzi EÚ a spoločnosťami vyvíjajúcimi monoklonálne protilátky. Maďarsko sa zaujíma tiež o niektoré takéto liečivá. Poľsko uviedlo, že sa  nevyhradzuje voči žiadnym liečivám na COVID-19. Jednou z možností je podľa nich liek Avigan, ktorý je momentálne predmetom klinických skúšaní. Zároveň vydali usmernenie, podľa ktorého niektoré lieky neodporúčajú užívať pri domácej liečbe. Naša strana prezentovala nedávne schválenie lieku Ivermektín, ako liečiva proti COVID-19. Okrem toho sa využívajú aj monoklonálne protilátky, Kolchicín, či látky na podporu imunity. Ďalšie stretnutie COVID-19 informačného V4 centra sa uskutoční začiatkom budúceho týždňa.

TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.