Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Vyššie právomoci sestier v ošetrovateľstve by boli pre pacienta benefitom

Kategória: Spravodajstvo

Ošetrovateľstvo na Slovensku potrebuje vyššiu samostatnosť a kompetencie podľa stupňa vzdelania sestier a špecializácie.

Bratislava 12. mája (TASR) – Ošetrovateľstvo na Slovensku potrebuje vyššiu samostatnosť a kompetencie podľa stupňa vzdelania sestier a špecializácie. Poukázala na to dnes Asociácia sestier a pacientov (ASAP).
      "Naše právomoci sú dnes celoplošne rovnaké, čo vnáša chaos medzi vzdelanie a prax," povedala predsedníčka ASAP Ľubica Kočanová pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa sestier. "Je to chyba a tiež jedna z príčin nášho odchodu do zahraničia," vysvetlila. Na Slovensku je aktívnych asi 32.000 sestier, podľa OECD ich v systéme chýba asi 12.000.
      K jednotlivým stupňom vzdelania je podľa Kočanovej potrebné priradiť rozdielne právomoci. Rezort by so sestrami o otázke kompetencií chcel diskutovať, avizoval nedávno minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).
      Vyššia zodpovednosť ošetrovateľstva je pre pacientov benefitom, podotkla Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA). Populácia starne a treba sa o ňu dôstojne postarať, upozornila šéfka komory Iveta Lazorová. Sestry by v rámci ošetrovateľstva pacientom rady predpisovali napríklad recepty na niektoré zdravotnícke pomôcky, čo teraz nemôžu. "Ide o kompetenciu, ktorú by sme hravo zvládli," vysvetlila šéfka komory. Tiež by privítala, ak by sa tento odbor presunul viac do domácností ku pacientom.
      Rovnakého názoru je i Kočanová z ASAP. Je podľa nej potrebné, aby sa na Slovensku nevyhnutne zmenila "filozofia ošetrovateľskej podriadenosti lekárskym vedám na filozofiu spolupráce a odbornosti". Ošetrovateľská veda musí na Slovensku rásť, čím sa zlepší kvalita života zdravých ľudí, pacientov aj umierajúcich, podotkla. "Naša krajina zaznamenala podľa štatistík OECD najväčší prepad v ošetrovateľstve zo všetkých štátov celej Európy," dodala Kočanová.
      Drucker už avizoval, že chce so sestrami riešiť aj otázku kompetencií. Plánuje tiež, aby mali sestry zastúpenie v tých projektoch ministerstva, ktoré sa ich budú týkať.
      Medzinárodný deň sestier sa na celom svete slávi ako spomienka na narodenie priekopníčky ošetrovateľstva a povolania sestry Florence Nightingalovej z Veľkej Británie. SKSaPA si tento deň pravidelne pripomína seminárom spojeným so slávnostným odovzdávaním ocenenie Biele srdce. Komora ho organizuje pod záštitou prezidenta Andreja Kisku. Podujatie sa uskutoční 20. mája v Bratislave, na galavečer bude pozvaných 250 sestier z celého Slovenska.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.