Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Z trhu sťahujú liek na horúčku pre deti, našli v ňom kvasinky

Kategória: Spravodajstvo

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nariadil stiahnuť z trhu liek pre deti proti horúčke a bolesti MIG Junior 2%.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nariadil stiahnuť z trhu liek pre deti proti horúčke a bolesti MIG Junior 2%. Ide o 100-mililitrové balenie a čísla šarží 14001, 21002, 23014, 32004, 41005. Vo vzorkách lieku sa našla kvasinka Yarrowia lipolytica.
      "Ide o kvasinku, ktorá sa bežne nachádza v rôznych potravinách. Mierne zvýšený výskyt kvasiniek nepredstavuje bezpečnostné riziko pre bežných pacientov. U pacientov s výrazne oslabeným imunitným systémom však môže kvasinka vyvolať mykotické ochorenia, na základe čoho ŠÚKL rozhodol o stiahnutí lieku z trhu," informuje štátny ústav. Nežiaduce účinky sa zatiaľ v SR nezaznamenali.
      Stiahnutie tohto lieku z používania môže spôsobiť výpadok lieku na trhu. Dostupnosť liečby týmto nariadením ohrozená nie je, nakoľko na trhu sú pacientom k dispozícii iné lieky s obsahom ibuprofénu, respektíve paracetamolu, ktoré možno použiť ako alternatívy v liečbe.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.