Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Za druhý štvrťrok 2022 sa zdvojnásobil počet schválených nových liekov na Slovensku

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Ministerstvo zdravotníctva SR

V druhom kvartáli roka 2022 sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zdvojnásobil počet nových inovatívnych liekov, ktoré budú k dispozícii pacientom na Slovensku. Do zoznamu kategorizovaných liekov pribudli lieky na onkologické, kardiologické či neurologické ochorenia. Od septembra sa proces kategorizácie ešte výraznejšie zefektívni, a to vďaka veľkej liekovej novele, ktorú parlament odobril koncom júna tohto roka.

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo medziročné porovnanie dostupnosti nových liekov pre pacientov na Slovensku. Za druhý štvrťrok 2022 kategorizačná komisia schválila celkovo 24 liekov. V rovnakom období minulého roka to bolo 12.
 
„Na ministerstve máme v rámci kategorizačných komisií ambíciu schvaľovať čo možno najvyšší počet inovatívnych liekov a dobiehať tak inovačný deficit, ktorý sa tu roky akumuloval. Vývoj medicíny napreduje čoraz rýchlejšie, a práve nové lieky dokážu efektívnejšie zachraňovať zdravie i životy pacientov na Slovensku,“ vyhlásil štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Róbert Babeľa.
 
Od prvého júla sú už tak k dispozícii nové lieky na arteriálnu pľúcnu hypertenziu, na liečbu anémie, chronické srdcové zlyhanie alebo liečbu chronickej lymfocytovej leukémie. Výrazný posun sme dosiahli v dostupnosti úhrady moderných liekov na karcinóm pľúc.
 
Podľa ministerstva zdravotníctva sa proces kategorizácie nových inovatívnych liekov na podklade novej legislatívy naplno rozbehne už v septembri tohto roka.  Od tohto mesiaca bude kategorizačná komisia hodnotiť a posudzovať nové lieky podľa pravidiel, ktoré zaviedla veľká lieková reforma ministerstva zdravotníctva.
 
Novela zásadným spôsobom zlepšila podmienky pre vstup preukázateľne účinných inovatívnych liekov na náš trh a odstránila rozdiely v prístupe pacientov k liečbe týmito liekmi. Zároveň však zabezpečuje, aby vynakladanie finančných prostriedkov bolo efektívne a účelné.
 
Prijatím reformy sa na jednej strane slovenským pacientom postupne sprístupňujú najnovšie, najmodernejšie a preukázateľne účinné lieky, na strane druhej sa odbúrali zbytočné časové prieťahy,“ pokračuje Róbert Babeľa.
Veľká lieková reforma bola pripravovaná aj v spolupráci s pacientskymi organizáciami. Novelu schválil parlament 22. júna 2022. Prvýkrát sa použije v praxi na septembrovom zasadaní kategorizačnej komisie.
 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.