Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Za peniaze na platy zdravotníkov sa má zaručiť vláda

Kategória: Spravodajstvo

Do zdravotníctva majú ísť na budúci rok verejné zdroje vo výške 4,65 miliardy eur.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Do zdravotníctva majú ísť na budúci rok verejné zdroje vo výške 4,65 miliardy eur. Celkové výdavky kapitoly Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sa predpokladajú na úrovni 1,49 miliardy eur. Vyplýva to zo schváleného návrhu štátneho rozpočtu na rok 2016. Poslanci zároveň požiadali vládu, aby sa zaručila za peniaze na platy zdravotníkov.
      Nemocnice budú na budúci rok potrebovať na platy viac. Okrem toho, že sa mzdy budú upravovať lekárom, zmeny čakajú v dôsledku novej legislatívy aj ostatné kategórie zdravotníkov. Poslanci pri schvaľovaní v parlamente preto prijali pozmeňujúci návrh Daniela Duchoňa a Richarda Rašiho (obaja Smer-SD), ktorý má priniesť garanciu potrebných finančných zdrojov zákonných zmien.
      "Peniaze na platy zdravotníkov budú. Budú presne alokované v rozpočte samostatným uznesením. A rovnako aj ďalšie náklady v súvislosti so zvyšovaním minimálnej mzdy tak, ako odznelo v garanciách ministra financií, budú navyše pokryté," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. Náklady na platy zdravotníkov robili nemocniciam v tomto roku problém, zdravotníctvo preto štát dofinancoval sumou 81 miliónov eur.
      Celkové príjmy v systéme verejného zdravotného poistenia sa na budúci rok predpokladajú vo výške 4,54 miliardy eur. Celkové výdavky by mali byť na úrovni 4,27 miliardy eur. Viac peňazí má do systému prísť od ekonomicky aktívnych poistencov (2,86 miliardy eur), ako aj cez platby za poistencov štátu. Jej sadzba v roku 2016 má byť 4,30 percenta. Štát by mal tak za asi 3,1 milióna svojich poistencov, ako sú deti a dôchodcovia, zaplatiť na preddavkoch 1,38 miliardy eur.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.