Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Za zbytočné úmrtia môžu aj omyly zdravotníkov i ľahostajnosť pacientov

Kategória: Spravodajstvo

Posledné štatistiky Eurostatu o zbytočných úmrtiach na Slovensku poukazujú na kritický stav zdravotníctva.

Bratislava 27. mája (TASR) - Posledné štatistiky Eurostatu o zbytočných úmrtiach na Slovensku poukazujú na kritický stav zdravotníctva. Za takéto čísla môžu omyly zdravotníckych pracovníkov či ignorácia prevencie zo strany pacientov. Informovala Katarína Kafková, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP).
      Slovensko má štvrté najhoršie zdravotníctvo spomedzi krajín Európskej únie (EÚ), uvádzajú posledné štatistiky o zbytočných úmrtiach. Takmer 45 percent všetkých úmrtí patrilo v Slovenskej republike do kategórie tých, ktorým sa dalo predísť, ak by bola poskytnutá optimálna zdravotná starostlivosť. Ide približne o 11.000 úmrtí, teda zabrániť by sa dalo približne každému druhému.
      "Treba urobiť okamžité kroky, ktoré povedú k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti," zdôraznila Kafková. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) už avizoval, že nepriaznivé štatistiky chce zmierniť. Chce to podľa neho systémovú zmenu a to by malo priniesť lepšie čísla.
      Kafková tvrdí, že pacienti sú v slovenských zdravotníckych zariadeniach vystavení aj nemocničným infekciám, čo zdraviu veľmi škodí. Nemocnice sa k nim ale nepriznávajú, upozornila. Podiel na zlých číslach však podľa nej majú aj pacienti. "Mnohé úmrtia sú totiž následkami komplikácií civilizačných chorôb, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, metabolické, onkologické či pľúcne choroby. Mnohokrát pacienti pri týchto chorobách nedodržiavajú zdravý životný štýl. Napriek zákazu stále konzumujú alkohol, fajčia a necvičia," priblížila.
      Štát by sa mal podľa Kafkovej zamerať na lepšiu edukáciu mladého i dospelého pacienta. "Vďaka tomu sa môže znížiť počet predčasných úmrtí, v dlhodobom horizonte môžu klesnúť aj náklady na zdravotnú starostlivosť," dodala.
      Drucker si uvedomuje, že číslo v štatistike Eurostatu je vysoké. Nechce sa ale ultimatívne vyjadrovať k rebríčku i číslam a nechce spochybňovať ani štatistiky, avšak má problém s niektorým typom vykazovania. Chce, aby sa Slovensko dostalo za toto funkčné obdobie na úroveň ostatných štátov V4, ktoré majú lepšie výsledky ako Slovensko.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.