Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Zamestnanci obľubujú benefity

Kategória: Spravodajstvo

 Každý piaty zamestnanec na Slovensku tvrdí, že má zdarma k dispozícii nápoje na pracovisku. Firmy poskytujú už aj tzv.zdravé benefity, v podobe ovocia, dovolenky navyše i podpory športových aktivít.

Bratislava 25. mája (TASR) - Každý piaty zamestnanec na Slovensku tvrdí, že má zdarma k dispozícii nápoje na pracovisku. Firmy poskytujú už aj tzv.zdravé benefity, v podobe ovocia, dovolenky navyše i podpory športových aktivít.
      O tom, že benefity sú aj o kreativite a nápade, svedčia slovenskí zamestnávatelia, ktorí začínajú poskytovať aj netradičné benefity, ako napríklad narodeninové voľno, masáž, kuchára vo firme. Zamestnanci v zahraničí majú k dispozícii dokonca deň voľna v práci, a to každý druhý piatok.
      Aj zamestnanecké benefity môžu byť jedným z kritérií, na základe ktorých sa ľudia rozhodujú pri výbere novej práce. Tento fakt si dnes už firmy dobre uvedomujú a snažia sa širšou škálou benefitov prilákať nových ľudí do svojich firiem. Zároveň sú aj dobrou motiváciou, ktorou je možné udržať si svojich zamestnancov.
      Na portáli Platy.sk si môže záujemca bezplatne porovnať svoj plat, ale aj zistiť, aké benefity majú ľudia v iných firmách. Za posledný rok využilo túto možnosť už vyše 65.000 respondentov.
      Okrem finančných benefitov firmy poskytujú svojim zamestnancom aj rôzne nefinančné zamestnanecké výhody. Medzi tie, ktoré majú Slováci k dispozícii najčastejšie, možno zaradiť firemné akcie, nápoje, ktoré firma poskytuje zamestnancom zadarmo, vzdelávanie zamestnancov, flexibilný pracovný čas, ale aj rôzne zamestnanecké zľavy. Až 32 % zamestnancov však tvrdí, že v práci nemá žiadny benefit. Oproti predchádzajúcim rokom sa zvýšil podiel zamestnancov, ktorým firmy ako benefit zorganizovali firemné akcie a znížil podiel príspevkov na dôchodkové sporenie.
      V benefitnom systéme niektorých slovenských firiem zohrávajú dôležitú rolu aj zdravé benefity. Ide najmä o dovolenku navyše, flexibilný pracovný čas, nadštandardnú zdravotnú starostlivosť, ovocie na pracovisku zadarmo či preplácanie športových aktivít  zamestnancom.
      Ak by si Slováci mohli vybrať, aký benefit by v práci uvítali, bolo by to vzdelávanie, mobilný telefón na súkromné účely, zdravotné poistenie, jazykové vzdelávanie i nápoje na pracovisku zadarmo.
      TASR informovala Katarína Klembalová z Profesie.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.