Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Zamestnanci ZSS pracujú aj s agresívnymi klientami, NSK ich chce vzdelávať

Kategória: Spravodajstvo

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce zlepšiť vzdelávanie svojich pracovníkov v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS).

Nitra 6. apríla (TASR) -  Prostredníctvom verejného obstarávania plánuje nájsť dodávateľa, ktorý bude schopný zabezpečiť školenie a odborný dohľad nad zamestnancami ZSS.
      Víťaz obstarávania bude dozerať na poskytovanie sociálnej starostlivosti vo všetkých 25 krajských ZSS. „Cieľom je skvalitnenie úrovne poskytovania sociálnych služieb, zavedenie jednotnej metodiky a štandardizácia postupov v sociálnej práci,“ informoval NSK.
      Podľa vedúcej odboru sociálnych vecí Úradu NSK Viery Kazimírovej je vzdelávanie sociálnych pracovníkov dôležité pri zvládaní stále vyšších nárokov na ich prácu. „Do ZSS je umiestňovaných z roka na rok viac klientov s psychiatrickými diagnózami, s agresívnym správaním i s poruchami správania. Je veľmi dôležité, aby zamestnanci dokázali predchádzať agresivite, aby vedeli rozpoznať príznaky hroziaceho konfliktu a v prípade prepuknutia konfliktu vedeli situáciu zvládať. Taktiež sa musia naučiť celú škálu preventívnych a zdolávacích techník, ktoré im umožnia zasiahnuť v prípade potreby,“ dodala Kazimírová.
      Ako pripomenula, sociálni pracovníci musia často riešiť aj problémy s klientmi závislými na alkohole či s mentálne postihnutými pacientmi, ktorých potreby boli v minulosti prehliadané. „Napríklad o problematike sexuality mentálne postihnutých osôb sa hovorilo veľmi málo, dokonca bola tabuizovaná. Zamestnanci ZSS mnohokrát nevedia, ako majú k jedincovi s postihnutím pristupovať, ako mu záležitosti ohľadne sexuálneho života vysvetliť. V rámci prevencie je preto pre kompetentných veľmi dôležité disponovať potrebnými vedomosťami a sociálnymi zručnosťami,“ uviedla Kazimírová.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.