Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Zástupcovia nemocníc, ambulancií a pacientov nie sú spokojní s dofinancovaním

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 24. marca (TASR) - Dofinancovanie zdravotníctva vo výške 365 miliónov eur je nedostatočné. Zhodujú sa na tom zástupcovia nemocníc, ambulancií aj pacientov. Vo štvrtok vyzvali kompetentných na urgentné a spravodlivé dofinancovanie. Neštátne nemocnice a ambulancie tiež naďalej hrozia vypovedaním zmlúv štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

Zástupcovia organizácií vidia problém najmä v spôsobe ohláseného dofinancovania, z ktorého podľa ich slov pôjde iba 100 miliónov eur do zdravotných poisťovní na financovanie zdravotnej starostlivosti. "Sto miliónov eur nepokryje katastrofálne nedostatky, ktoré potrebujeme sanovať," vyhlásila prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.
Ďalších 145 miliónov eur, ktoré má do rezortu priniesť vyšší výber poistného, zostáva podľa zdravotníkov a pacientov nateraz len prísľubom. "Ekonomika reaguje aj na krízu na Ukrajine, na globálne problémy v dodávateľských reťazcoch. To môže v najbližších mesiacoch opäť negatívne ovplyvniť zamestnanosť," skonštatovala Lévyová. Takéto prísľuby podľa nej nie sú pre pacientov reálnym riešením, ale len prehlbujú neistotu v otázke financovania zdravotnej starostlivosti.
Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth považuje za absurdné, aby štát prehlboval problémy v sektore a delil pacientov podľa toho, v ktorej zdravotnej poisťovni sú poistení. "Keď k nám príde pacient, nehľadíme na to, v ktorej zdravotnej poisťovni je poistený," ozrejmil.
Zdravotníci a pacienti zostávajú v súvislosti s financovaním sektora skeptickí. "Už dnes vieme, že nám v rozpočte pre zdravotníctvo chýba na tento rok minimálne 350 miliónov eur," skonštatovala Lévyová. Zároveň pripomínajú, že v dôsledku odloženej zdravotnej starostlivosti pre pandémiu a s príchodom utečencov z Ukrajiny sa počet pacientov, vyžadujúcich zdravotnú starostlivosť, významne navýši.
"Situácia v zdravotníctve je naďalej vážna. Pretrváva nedostatok ľudských aj finančných zdrojov, a pokiaľ zdravotné poisťovne neprenesú dodatočných 145 miliónov eur očakávaných z vyššieho výberu poistného aj do návrhov zmlúv s poskytovateľmi od 1. 4. 2022, je hrozba poskytovania iba neodkladnej zdravotnej starostlivosti od 1. 7. 2022 naďalej reálna,” skonštatoval člen Rady Asociácie nemocníc Slovenska Martin Hromádka.
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) tento týždeň oznámil, že do zdravotníctva má v tomto roku prísť navyše 365 miliónov eur. Vyššia platba za štátnych poistencov má priniesť 100 miliónov eur, zároveň sa má zvýšiť základné imanie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne o 120 miliónov eur. Ďalších 145 miliónov eur má priniesť vyšší výber poistného.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.