Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Záujemcom zmerajú v UNB vnútroočný tlak, vyšetrenie odhalí zelený zákal

Kategória: Spravodajstvo

Do tohtotýždňových aktivít Svetového týždňa glaukómu sa zapája aj Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB).

Bratislava 13. marca (TASR) - Do tohtotýždňových aktivít Svetového týždňa glaukómu sa zapája aj Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB). Záujemcovia si tak v špecializovaných očných ambulanciách v Nemocnici Ružinov a v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda môžu nechať v utorok (14.3.) aj stredu vyšetriť zrak. Nemusia sa objednávať, ani nepotrebujú výmenný lístok.
      "Lekári budú pacientom merať vnútroočný tlak. Vyšetrenie je rýchle a bezbolestné," uviedla hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. Pripomenula, že jedinou možnosťou, ako predísť pri zelenom zákale slepote, je včasný záchyt ochorenia a následná liečba. Presné termíny, kedy sa možno prísť dať vyšetriť, sú zverejnené na webe nemocnice.
      Glaukóm je ochorenie postihujúce zrakový nerv, ktoré v pokročilých štádiách končí slepotou. Presná príčina ochorenia nie je známa. Predpokladá sa, že zaň môžu rizikové faktory: zvýšený vnútroočný tlak, vek nad 40 rokov, dedičnosť, vysoká krátkozrakosť a cievne ochorenia. V posledných rokoch však postihuje všetky vekové kategórie.
      Alarmujúce je, že približne 50 percent postihnutých nevie o svojom ochorení, pretože prichádza potichu. "Pacienti sa o ňom dozvedia buď pri náhodnom očnom vyšetrení, alebo až v pokročilých štádiách ochorenia, keď strácajú schopnosť orientácie v priestore, horšie zvládajú bežné denné aktivity a často sa pridružia aj psychické zmeny - strata pocitu samostatnosti a nezávislosti," upozornila Stano Maťašovská.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.