Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ANS chce, aby rast nákladov na platy v zdravotníctve vykryl štát

Kategória: Spravodajstvo

Regionálne nemocnice žiadajú, aby budúcoročný rast nákladov na mzdy ich zamestnancov vykryl štát.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Regionálne nemocnice žiadajú, aby budúcoročný rast nákladov na mzdy ich zamestnancov vykryl štát. V opačnom prípade hovoria o hrozbe rušenia oddelení. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) upozorňuje, že zákonné zvýšenie platov lekárov a zvýšenie minimálnej mzdy a koeficientu minimálnej mzdy u zdravotníckych i nezdravotníckych zamestnancov, bude mať na jej členské nemocnice dopad 19,8 milióna eur.
      Na ministerstvo zdravotníctva dnes preto zástupcovia nemocníc prišli žiadať o pokrytie týchto nákladov z rozpočtu kapitoly rezortu. Podľa ANS, ktorá združuje asi 60 neštátnych zdravotníckych zariadení, súčasný návrh rozpočtu na rok 2015 tieto výdavky nezohľadňuje.
      "Ak sa nedohodneme s ministerstvom, našim nemocniciam môže hroziť konkurz a zánik. Zadlžili by sme sa a to by sa mohlo odzrkadliť na rušení oddelení. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú sme upozornili aj na to, že by bola otvorená otázka delenia úväzku sestier," povedal po dnešnom rokovaní prezident ANS Marián Petko.
      Platy vrátane odvodov v nemocniciach združených v ANS predstavujú podľa neho okolo 70 percent. Na otázku, či nemocnice nevedia nájsť prostriedky u seba, odpovedal, že audity v nemocniciach ukázali, že tam rezervy nie sú.
      Priblížil, že situácii by sa malo venovať aj spoločné rokovanie ministerstiev zdravotníctva a financií. Podľa Petka našli so Zvolenskou zhodu na tom, že treba hľadať zdroje na vykrytie zvýšených nákladov. "Keďže vláda je zaviazaná, že takéto zvýšenie bude kompenzovať, predpokladáme, že dôjde k rokovaniu a nájde sa vhodný kompromis," dodal.
      Vzhľadom na situáciu boli dnes zástupcovia nemocníc žiadať viac peňazí i od zdravotnej poisťovne Dôvera. Vo štvrtok 2. októbra sa chystajú do Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Union ZP. Dôvera chce však o prípadných zmenách rokovať až po schválení štátneho rozpočtu. "Dôvera má s nemocnicami ANS uzatvorenú dohodu o cenových podmienkach platnú do 31. marca 2015. O prípadných úpravách tejto dohody môžeme rokovať až po prijatí rozpočtu," uviedla PR špecialistka poisťovne Monika Šimunová.
      Šéf Asociácie súkromných lekárov SR Ladislav Pásztor zdôraznil, že tento problém sa týka aj súkromných lekárov. Upozornil, že pokiaľ dôjde k nárastu nákladov na mzdy v ambulanciách a znižovaniu príjmov zo zdravotných poisťovní, môže ísť o "pomerne veľký problém".

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.