Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

UNB oslavuje 25. výročie transplantácií kostnej drene, počet jej darcov stúpol

Kategória: Spravodajstvo

Každý rok stúpa počet pacientov, ktorým nádej na zdravý život prináša transplantácia krvotvorných buniek.

Bratislava 28. marca (TASR) -  Klinika hematológie a transfúziológie v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) vlani transplantovala vyše 100 pacientov, čo lekári považujú za úspech, zväčša ide o nepríbuzenské transplantácie. Pred približne desiatimi rokmi to bolo vyše 25 transplantovaných pacientov.
      "Za týmito číslami sú zachránené životy," povedal na tlačovej konferencii Martin Mistrík, vedúci transplantačného programu kliniky. Pripomenul, že klinika v tomto čase slávi 25. výročie transplantácií krvotvorných buniek. Základným predpokladom úspešnosti transplantácie je vyhľadanie vhodného darcu. Počet žiadostí o ich vyhľadávanie V Národnom registri darcov kostnej drene stúpa. V súčasnosti je v ňom zaregistrovaných asi 16.000 darcov, za čo sú lekári vďační. "Veľa urobili aj náborové akcie z posledných rokov," povedal Mistrík s tým, že takto nalákali tisíce darcov zo Slovenska.
      "Väčšia základňa v registri predstavuje vyššiu pravdepodobnosť nájdenia vhodných darcov," pripomenula Angelika Bátorová, prednostka kliniky s tým, že najviac darcov pre slovenských pacientov je stále z Nemecka. Ak sa Slovák rozhodne byť darcom, musí zájsť na kliniku hematológie v UNB, kde mu urobia potrebné testy. V UNB je totiž jediné akreditované pracovisko na Slovensku, ktoré vhodných darcov vyhľadáva. 
      Po úspešnom nájdení vhodného darcu sa príbuzenské i nepríbuzenské transplantácie kmeňových krvotvorných buniek vykonávajú vo dvoch akreditovaných pracoviskách na Slovensku. Prvým je spomínaná klinika hematológie pre dospelých v UNB, druhým transplantačná jednotka kostnej drene v detskej nemocnici na bratislavských Kramároch.
      UNB má aj prístroj, ktorý rýchlejšie zanalyzuje darcov kostnej drene. Ten je kvalitnejší a rýchlejší pri analýze potenciálnych darcov a príjemcov. Na analyzátore lekári veľmi podrobne zisťujú, či je zhoda medzi darcom krvotvorných buniek a pacientom a či je darca vhodným kandidátom na darovanie kostnej drene. Výsledky analýzy spĺňajú najprísnejšie požiadavky medzinárodných štandardov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.