Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

NCZI pripravuje vyššiu verziu eReceptu

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 17. marca (TASR) - Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) pracuje na zavedení vyššej verzie služby eRecept. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá. Úpravu si vyžiadali aj zmeny v predpisovaní liekov.

 "NCZI aktuálne pracuje na zavedení vyššej verzie služby eRecept, pričom je prístupné otvorenej odbornej diskusii s cieľom, aby jej zavedenie do praxe malo čo najvyšší prínos pre pacientov a zdravotníckych pracovníkov," uviedla hovorkyňa.
  Na potrebu aktualizácie eReceptu poukázalo Ministerstvo zdravotníctva SR vo februárovom rozhodnutí v súvislosti so zmenou v predpisovaní liekov, ktorá upravuje delegovanie predpisovania medzi špecialistami a všeobecnými lekármi. Systém na ňu nebol softvérovo upravený. Ministerstvo preto v rozhodnutí upravilo používanie kódov lekárov do vydania vyššej verzie služby eRecept. Novelizácia zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach mala na systém ezdravie podľa NCZI minimálny dosah. Potrebné bolo zaviesť dve nové roly v službe eRecept, a to „poverujúci“ a „poverený“ lekár. V službe eRecept je tak zatiaľ vytvorená položka, ktorú môžu pri predpise na základe poverenia lekári vyplniť, aby bolo preukázateľné, ktorý lekár ich predpisom lieku, dietetickej potraviny alebo zdravotníckej pomôcky poveril.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.