Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Chorým deťom netreba zatajovať pravdu o rakovine, upozorňujú lekári

Kategória: Spravodajstvo

Povedomie o živote s rakovinou treba podľa lekárov zvýšiť, musí sa o nej otvorene hovoriť aj s tými najmenšími.

Bratislava 15. februára (TASR) – Povedomie o živote s rakovinou treba podľa lekárov zvýšiť, musí sa o nej otvorene hovoriť aj s tými najmenšími. Poukazujú na to odborníci z detskej nemocnice na bratislavských Kramároch a nové rodičovské združenie Deťom s rakovinou. Ide o organizáciu, ktorá chce takýmto rodinám pomáhať.
      Takzvaný "Týždeň deťom s rakovinou" (15. – 20.2.) má malým pacientom odtajniť rozhovory o tomto ochorení. Lekári i rodičia chcú vnímanie tejto témy meniť aj prostredníctvom série podujatí na verejnosti. Nad projektom prevzal záštitu prezident SR Andrej Kiska. Ide o prvý ročník.
      "Rodičia sa boja povedať deťom o rakovine pravdu. Treba to však zmeniť. Ak im nezatajujeme súvislosti, majú v nás väčšiu istotu," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie (KDHaO) z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave. Ročne ochorie na Slovensku na onkologické diagnózy asi 150 detí. Šanca na uzdravenie je podľa lekárov vysoká.
      Počas týchto dní prídu deti do nemocnice navštíviť umelci, klauni, herci, športovci i vyliečené deti. Malých pacientov čaká napríklad stretnutie s Jánom Muchom, Robom Vittekom, Tomim Kidom Kovácsom. Navštíviť ich prídu herci Zuzana Šebová či Michal Kubovčík. Deti sa pôjdu pozrieť aj do Prezidentského paláca.
      V utorok (16.2.) sa napríklad uskutoční spomienková slávnosť a benefičný koncert v Katedrále sv. Martina. Pozvaní sú rodičia, ktorých deti boj s rakovinou prehrali. Podujatie vyvrcholí v sobotu (20.2.) koncertom v jednom z bratislavských obchodných centier.
      Detská nemocnica plánuje deťom s rakovinou liečbu uľahčiť, konkrétne opatrenia chce zavádzať postupne. "Ak to zdravotný stav dovolí, chceme, aby sa čo najviac pacientov liečilo doma. Na to potrebujeme zväčšiť a dobudovať priestor pre ambulantné podávanie liečby," spresnila Kolenová. Sestričky by tiež postupne mali začať robiť odbery v domácom prostredí. Domov podľa Kolenovej pozitívne vplýva na psychiku a to sa odrazí i na liečbe. 
      Pre hospitalizovaných pacientov chcú lekári zvýšiť i štandard liečby vybudovaním intermediárnej jednotky pre tie deti, ktoré sú najviac ohrozené a vyžadujú si špeciálne režimy sledovania a zvýšeného hygienického štandardu. "Budú to jednolôžkové izby, aby každá rodina bola so svojím dieťaťom sama," uviedla Kolenová. Štandardné izby pre adaptovaných pacientov by podľa nej boli jedno- až dvojlôžkové. Plány chcú finančne podporiť nová rodičovská organizácia i Liga proti rakovine.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.