Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Povinné protikorupčné školenia pre zdravotníkov sa majú zrušiť

Kategória: Spravodajstvo

Návrh povinných protikorupčných školení pre zdravotníkov sa má definitívne stať minulosťou. 

Bratislava 11. novembra (TASR) - Návrh povinných protikorupčných školení pre zdravotníkov sa má definitívne stať minulosťou. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré tento plán najprv odložilo, chce teraz od takéhoto plánu upustiť úplne. Úlohu, ktorá mu vyplývala z akčného plánu na posilnenie právneho štátu, navrhlo zrušiť. Takýto krok musí ešte odobriť vláda.
      "Dôvodom na zrušenie úlohy je prehodnotenie opodstatnenosti požiadavky absolvovania vzdelávacej aktivity v oblasti protikorupčného správania ako podmienky na výkon zdravotníckeho povolania, ako aj potreba diskusie a rokovaní so všetkými stranami, ktorých sa vzdelávanie bude dotýkať," uviedlo v návrhu ministerstvo.
      Rezort poukázal, že ciele akčného plánu sa dajú dosiahnuť vzdelávacími aktivitami v oblasti sústavného vzdelávania. Tie sa môžu vykonávať opakovane a priebežne, avšak nie ako podmieňovanie absolvovania takéhoto vzdelávania ako požiadavky na výkon zdravotníckeho povolania.
      Uvedenú povinnosť mala priniesť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Vzdelávanie mala zabezpečovať Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave. Návrh kritizovali lekárski odborári aj opozícia. Okrem iného mu vyčítali, že by sa nedotkol ľudí v riadiacich funkciách v nemocniciach a zdravotníctve. Ministerstvo následne návrh z novely vypustilo.
       Zdravotníctvo je považované za oblasť s najviac rozšíreným úplatkárstvom, ukázal prieskum, ktorý pre Transparency International Slovensko v tomto roku uskutočnila agentúra FOCUS. Až 95,2 percenta opýtaných sa v ňom vyjadrilo, že úplatkárstvo v zdravotníckom sektore existuje. Podľa riaditeľa Nadácie Zastavme korupciu Pavla Sibylu je v prípade zdravotníctva dôležitejšie než absolvovanie školenia to, ako a akí ľudia sú vyberaní za riaditeľov nemocníc, a to, akú kultúru vo svojom zariadení presadzujú.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.