Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Zachránime viac životov, ak necháme žiť rezistentné baktérie?

Dátum: Rubrika: Editoriál

Každý deň ľudia zomierajú na jednoduchý zápal, pretože baktérie sa už nedajú poraziť antibiotikami. Čo teda môžeme urobiť? Možno by sme mali míňať menej energie na ich porazenie a viac sa zamerať na „len“ ich zneškodnenie, kým sa nachádzajú v našom tele, navrhujú vedci.

Rezistencia, čiže odolnosť na antibiotiká je v oblasti verejného zdravia časovanou bombou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predpovedá, že v roku 2050 zomrie viac ľudí na infekcie ako na samotnú rakovinu - a na mysli máme infekcie, ktoré dnes považujeme za neškodné; infekcie, ktoré sa vyskytujú napríklad v rezných poraneniach či väčších ranách.
Dôvodom je, že baktérie sú majstrami v prispôsobovaní sa. Ak je ohrozená ich existencia, zmutujú na novú a vylepšenú verziu seba, ktorú už nemôžu ohroziť napríklad antibiotiká. V dôsledku toho sú dnes mnohé baktérie spôsobujúce choroby odolné voči antibiotikám.
"Baktérie si vždy nájdu cestu! Samozrejme, vznikne rezistencia; tak funguje evolúcia," hovorí profesorka a vedúca výskumu Birgitte Kallipolitis, ktorá študuje baktérie spôsobujúce choroby na Katedre biochémie a molekulárnej biológie Univerzity v južnom Dánsku.
Schopnosti mastných kyselín
A práve preto si, podobne ako iní výskumníci z celého sveta, myslí, že je načase nájsť nové spôsoby, ako bojovať proti večne mutujúcim baktériám alebo ich neutralizovať.
Už niekoľko
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály