Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Nespavosť, narušený spánok a vyhorenie môže byť príčinou ochorenia COVID-19

Rubrika: Editoriál

Nespavosť, narušený spánok alebo vyhorenie súvisí so zvýšeným rizikom nielen infikovania koronavírusom, ale aj závažného priebehu tohto ochorenia. To má v takom prípade za následok aj dlhšiu dobu, ktorá je potrebná na zotavenie. S týmto záverom prichádza medzinárodná štúdia zdravotného stavu zdravotníckych pracovníkov počas pandémie COVID-19, publikovaná v online periodiku BMJ Nutrition Prevention & Health. Zistenia štúdie naznačujú, že každé 1-hodinové zvýšenie času stráveného spánkom v noci bolo spojené s o 12 % nižšou pravdepodobnosťou
infekcie COVID-19. Je už dávnejšie známe, že narušený a nedostatočný spánok alebo pracovné vyhorenie súvisia so zvýšeným rizikom vírusových a bakteriálnych infekcií. Vedcov však zaujímalo, či sú to aj rizikové faktory pre ochorenie COVID-19.

Prieskum medzi zdravotníkmi
Pri svojom výskume vychádzali z reakcií pri online prieskume medzi zdravotníckymi pracovníkmi, ktorí boli opakovane vystavovaní pacientom s infekciou COVID-19. Ide o zdravotníkov, ktorí pracujú na pohotovosti alebo na jednotke intenzívnej starostlivosti, a majú zvýšené riziko infekcie. Prieskum prebiehal od 17. júla do 25. septembra 2020 a zúčastnili sa na ňom zdravotnícki pracovníci vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku, Veľkej Británii a USA. Respondenti poskytli osobné informácie o svojom životnom štýle, zdraví, užívaní liekov na predpis a doplnkov výživy plus informácie o množstve spánku, ktoré dosiahli za noc a ich potrebe denného spánku. Zisťovalo sa, či za uplynulý rok zaznamenali akékoľvek problémy so spánkom, syndróm vyhorenia a či boli vystavení riziku infekcie ochorenia COVID-19 na svojom pracovisku. Odpovedalo asi 2884 zdravotníckych pracovníkov, z ktorých 568 prekonalo ochorenie COVID-19, čo bolo zistené buď diagnostikovanými príznakmi, ktoré sami nahlásili, alebo pozitívnym výsledkom ich testu.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály