Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Sedavý životný štýl je vážnym zdravotným rizikom

Dátum: Rubrika: Trendy

Sedíte v aute, v autobuse alebo vo vlaku na ceste do práce? Sedíte osem hodín za stolom pri práci? Sedíte počas prestávky na obed? Sedíte pri ceste domov z práce? A po dlhom pracovnom dni oddychujete usadený na gauči? V tom prípade vediete sedavý životný štýl.

Nedostatok aktivity je však významným rizikovým faktorom vážnych chronických ochorení. Sedavý životný štýl zvyšuje riziko predčasného úmrtia.
Čo je to neaktívny - sedavý životný štýl?
-
Sedavý alebo neaktívny životný štýl znamenajú to isté. Vo všeobecnosti sa zvykne opisovať ako životný štýl s množstvom sedenia či ležania a zriedkavým alebo žiadnym cvičením.
-
Na sedavom spôsobe života sa podieľajú všetky aktivity, ktoré počas dňa vykonávame v sede alebo pri ležaní - napríklad sedenie v kancelárii, v škole, doma, šoférovanie, jedenie, sledovanie televízie, hranie videohier, používanie počítača, čítanie.
-
Keď sa tieto aktivity počas dňa nahromadia natoľko, že pri nich presedíme alebo preležíme dokopy viac ako 6 hodín, obvykle sa to označuje za sedavý spôsob života.
-
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie 60 - 85% ľudí na svete vedie sedavý spôsob života, v dôsledku čoho ide o veľmi vážny problém verejného zdravia.
-
Starší dospelí sú najsedavejšou vekovou skupinou s priemerným časom sedenia 8,5 - 9,6 hodín denne, čo predstavuje 65% až 80% ich času bdenia.
-
Sedavý životný štýl
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály