Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Štúdia spája miernejšie príznaky COVID-19 s predchádzajúcimi stretmi s inými koronavírusmi

Rubrika: Editoriál

Štúdia výskumníkov na Lekárskej fakulte Stanfordskej univerzity naznačuje, že ľudia s COVID-19 môžu mať miernejšie príznaky, ak si niektoré bunky ich imunitného systému „pamätajú“ predchádzajúce stretnutia so sezónnymi koronavírusmi – tými, ktoré spôsobujú asi štvrtinu bežných prechladnutí.

Vedci dospeli k záveru, že tieto imunitné bunky sú lepšie vybavené na rýchlu mobilizáciu proti SARS-CoV-2, koronavírusu zodpovednému za COVID-19, ak sa už stretli s jeho miernejšími bratrancami.
Zistenia môžu pomôcť vysvetliť, prečo sa niektorí ľudia, najmä deti, zdajú oveľa odolnejší ako iní voči infekcii SARS-CoV-2, koronavírusom, ktorý spôsobuje COVID-19. Tiež by mohli umožniť predvídať, u ktorých ľudí sa pravdepodobne vyskytnú najťažšie formy COVID-19.
Dotyčné imunitné bunky, nazývané zabijácke T-bunky, sa "potulujú" krvou a lymfou, "parkujú" v tkanivách a vykonávajú stop-and-frisk operácie na rezidentných bunkách. Štúdia, ktorá bola zverejnená 1. júla 2021 v časopise Science Immunology, ukázala, že zabijácke T-bunky odobraté najchorejším pacientom s COVID-19 vykazujú menej známok predchádzajúceho výskytu koronavírusov spôsobujúcich prechladnutie.
Diskusie o imunite voči COVID-19 sa často zameriavajú na protilátky - proteíny, ktoré sa môžu zachytiť na víruse skôr, ako je schopný infikovať zraniteľnú bunku. Ale protilátky sa dajú ľahko oklamať, uviedol Mark Davis, PhD, profesor mikrobiológie a imunológie; riaditeľ Stanfordského inštitútu pre imunitu, transplantáciu a infekciu; a vyšetrovateľ lekárskeho ústavu Howarda Hughesa. Davis je hlavným autorom štúdie.<
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály