Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Vitamín D, tzv. vitamín slnka prispieva k zdraviu srdca

Dátum: Rubrika: Editoriál

Vitamín D, ktorý zdarma získavame zo slnka, poskytuje základ pre produkciu jedného z hormónov nevyhnutných pre naše telá, obzvlášť kosti. Pokiaľ je ho však nedostatok, podľa nového výskumu by mohli utrpieť nielen naše kosti, ale aj zdravie nášho srdcovo-cievneho systému.

V prvej štúdii tohto druhu vedci z austrálskeho centra pre zdravie z University of South Australia (UniSA) identifikovali genetické dôkazy o význame nedostatku vitamínu D pre vznik srdcovo-cievnych chorôb.
Štúdia, ktorá je publikovaná v European Heart Journal, ukazuje, že ľudia trpiaci nedostatkom vitamínu D majú častejší výskyt srdcových chorôb a vyšší krvný tlak ako ľudia s normálnou hladinou vitamínu D. U účastníkov štúdie s najnižšími koncentráciami bolo riziko srdcových ochorení viac ako dvojnásobné v porovnaní s tými, ktorí mali dostatočné koncentrácie tohto vitamínu.
Spoločnosť pre kosti a minerály Austrálie a Nového Zélandu (ANZBMS) a usmernenia Austrálie pre osteoporózu (OA) (2012) klasifikujú hodnoty vitamínu D takto:
-
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály