Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Whistleblowing v zdravotníctve

Dátum: Rubrika: Právo

Od 1. marca 2019 je účinný zákon č. 54/2019 Z. z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 54/2019 Z. z.“), ktorý upravuje oblasť tzv. whistleblowingu, čiže nahlasovania protispoločenskej činnosti. Whistleblowing sa najčastejšie chápe ako akt člena organizácie (bývalého alebo súčasného), ktorým oznamuje nelegálne, podozrivé, či nemorálne praktiky zamestnávateľa osobám alebo inštitúciám, ktoré by mohli efektívne zakročiť. V máji tohto roku bola prijatá novela predmetného zákona, ktorá sa dotýka aj zdravotníckeho sektora. Tento článok poukazuje na jednotlivé zmeny, ktoré novela prináša.

Absencia pravidiel ochrany oznamovateľov na úrovni Európskej únie viedla k prijatiu Smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ)
Z daného dôvodu Národná rada SR prijala dňa 10. mája 2023 novelu predmetného zákona. Novela bola v Zbierke zákonov SR publikovaná ako zákon č. 189/2023 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 54/2019 Z.z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 327/2005 Z.z. o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi a o zmene a doplnení zákona č. 586/2003 Z.z. o advokácii a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov v znení zákona č. 8/2005 Z.z. v znení neskorších predpisov (ďalej len "novela").
Väčšina ustanovení Novely nadobudla účinnosť 1. júla 2023, ale tie ustanovenia, ktoré sa týkajú interných systémov oznamovania protispoločenskej činnosti a sankcií, nadobudli účinnosť 1. septembra 2023.
Rozšírenie poskytovania ochrany osobám nahlasujúcim porušenia práva Európskej únie a anonymným oznamovateľom
Novela rozšírila okruh osôb, ktorým sa poskytuje ochrana. Okrem osôb v pracovnoprávnom vzťahu v súvislosti s oznamovaním kriminality a inej protispoločenskej činnosti, bude ochrana poskytovaná aj osobám v obdobnom vzťahu. Čiže osobám, ktoré pracujú pre verejnú alebo súkromnú organizáciu alebo sú/ alebo boli v styku s takouto organizáciou.
Podľa § 2 písm. f) novelizovaného zákona č. 54/2019 Z.z.sa iným obdobným vzťahom rozumie najmä
"výkon práv súvisiacich s účasťou, správou alebo riadením v právnickej osobe, činnosť osoby vykonávajúcej funkciu člena orgánu právnickej osoby, činnosť samostatne zárobkovo činnej osoby, výkon práv a povinností vyplývajúcich zo zmluvy, ktorej predmetom je dodanie tovaru, uskutočnenie stavebných prác alebo poskytnutie služby, odborná prax, absolventská prax, aktivačná činnosť, dobrovoľnícka činnosť."
Výpočet činností, počas ktorých v prípade nadviazania kontaktu medzi oznamovateľom a zamestnávateľom môže byť vytvorený "iný obdobný vzťah", je len demonštratívny, teda je uvedený v texte novely príkladmo. Do úvahy teda prichádzajú aj iné vzťahy.
Vďaka novele došlo k rozšíreniu pojmu oznamovateľ, čo vyplýva z dikcie § 2 písm. a) novelizovaného zákona č. 54/2019 Z.z., ktorý za oznamovateľa považuje aj fyzickú osobu, ktorá v dobrej viere urobila oznámenie
1.
a jej pracovnoprávny vzťah alebo iný obdobný vzťah sa skončil, ak sa dozvedela informácie o protispoločenskej činnosti počas trvania tohto pracovnoprávneho vzťahu alebo iného obdobného vzťahu (napr. bývalý zamestnanec),
2.
a jej pracovnoprávny vzťah alebo iný obdobný vzťah ešte nevznikol, ak sa dozvedela informácie o protispoločenskej činnosti počas výberového konania alebo v rámci predzmluvných vzťahov (napr. uchádzač o zamestnanie, alebo účastník tendra realizovaného spoločnosťou, ktorý sa dozvie o protispoločenskej činnosti v tendri),
3.
anonymne a jej totožnosť bola odhalená. K odhaleniu totožnosti oznamovateľa môže prísť v dôsledku jeho rozhodnutia alebo môže byť odhalená z obsahu ním podaného oznámenia a popísaných okolností prípadu.
Rozšírenie poskytovania ochrany osobe, ktorá v zákonom vymedzených prípadoch zverejnila informácie o protispoločenskej činnosti
Novela prispela k tomu, že za
Konkrétne je oznamovateľom fyzická osoba, ktorá v dobrej viere zverejnila informácie o protispoločenskej činnosti, ktoré sa dozvedela počas výberového konania alebo v rámci predzmluvných vzťahov, a jej pracovnoprávny vzťah alebo iný obdobný vzťah ešte nevznikol alebo počas trvania pracovnoprávneho vzťahu alebo iného obdobného vzťahu alebo po skončení pracovnoprávneho alebo iného obdobného vzťahu z dôvodu, že:
a)
urobila oznámenie prostredníctvom vnútorného systému preverovania oznámení a nebola oboznámená s výsledkom preverenia podľa § 10 ods. 8 zákona č. 54/2019 Z.z. v znení jeho novely, alebo neboli prijaté vhodné opatrenia podľa § 10 ods. 8 daného zákona a následne urobila takéto oznámenie orgánu príslušnému na prijatie oznámenia a nebola v primeranej lehote oboznámená so stavom preverovania alebo s výsledkom preverenia,
b)
urobila oznámenie orgánu príslušnému na prijatie oznámenia a nebola v primeranej lehote oboznámená so stavom preverovania alebo s výsledkom preverenia,
c)
je dôvodná obava, že protispoločenská činn
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály