Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Nové zistenia o okolitom UVB žiarení, vitamíne D a ochrane pred závažným ochorením COVID-19

Rubrika: Editoriál

Nový výskum z Trinity College v Dubline a University of Edinburgh skúmal súvislosť medzi vitamínom D a COVID-19 a zistil, že okolité ultrafialové žiarenie B (UVB), ktoré je kľúčové pre produkciu vitamínu D v koži, v mieste pobytu jednotlivca v týždňoch pred infekciou COVID-19 silne chránilo pred ťažkými ochoreniami a úmrtím. Príspevok bol publikovaný v časopise Scientific Reports. Predchádzajúce štúdie spájali nedostatok vitamínu D so zvýšenou citlivosťou na vírusové a bakteriálne infekcie dýchacích ciest. Podobne niekoľko pozorovateľských štúdií našlo silnú koreláciu medzi nedostatkom vitamínu D a COVID-19, ale môže sa stať, že tieto účinky sú zavádzajúce a v skutočnosti sú výsledkom ďalších faktorov, ako je obezita, vyšší vek alebo chronické ochorenia, ktoré sú tiež spojené s nízkymi hladinami vitamínu D. Vedci prepočítali
„geneticky predpovedanú“ hladinu vitamínu D, ktorá nie je limitovaná demografickými faktormi, faktormi zdravia a životného štýlu, a to pomocou informácií z viac ako stovky génov, ktoré určujú stav vitamínu D. Mendelovská randomizácia je konkrétny analytický prístup, ktorý vedcom umožnil zistiť, či môžu byť vitamínD D a COVID-19 príčinne prepojené pomocou genetických údajov. Niekoľko predchádzajúcich štúdií sa o to pokúsilo, ale nepreukázalo príčinnú súvislosť. Dôvodom môže byť to, že slnečné svetlo UVB, ktoré je pre väčšinu ľudí najdôležitejším zdrojom vitamínu D, bolo ignorované.

Vedci sa po prvý raz spoločne pozreli na hladinu vitamínu D predpovedanú geneticky a UVB. Štúdie sa zúčastnilo takmer pol milióna jednotlivcov vo Veľkej Británii a pre každého účastníka bolo individuálne hodnotené okolité UVB žiarenie pred infekciou COVID-19. Pri porovnávaní týchto dvoch premenných vedci zistili, že korelácia s nameranou koncentráciou vitamínu D v obehu bola trikrát silnejšia pre hladinu vitamínu D predpovedanú UVB v porovnaní s geneticky predpovedanou.
Vedci zistili
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály