Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Účastník konania a zúčastnená osoba pred regionálnym úradom verejného zdravotníctva

Dátum: Rubrika: Právo

V rámci konania pred regionálnym úradom verejného zdravotníctva môžu vystupovať subjekty, ktoré majú procesné postavenie účastníka správneho konania. V určitých prípadoch vyplýva právne postavenie účastníka konania z právnej úpravy. Spôsobilosť byť účastníkom konania sa pritom spája s jeho procesnou spôsobilosťou. Pokiaľ sú splnené predpoklady osobitného zákona, môže sa na konaní zúčastniť aj zúčastnená osoba. Preto aj právne postavenie zúčastnenej osoby bude predmetom tohto článku.

Právne postavenie účastníka konania v správnom konaní
Podľa § 59 ods. 1 zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov platí, že orgány verejného zdravotníctva v konaní o právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach fyzických osôb a právnických osôb postupujú podľa všeobecných predpisov o správnom konaní, ktorým je zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov (ďalej len "správny poriadok"), ak tento zákon neustanovuje inak. Preto aj na právne postavenie účastníka správneho konania a zúčastnenej osoby v konaní pred regionálnym úradom verejného zdravotníctva (ďalej len "RÚVZ") sa vzťahuje správny poriadok.
Príklad č. 1:

V správnom konaní pred RÚVZ sa na miestnom zisťovaní chcela zúčastniť aj osoba, ktorá tvrdila, že má právne postavenie účastníka správneho konania. Pritom proti priebehu vedenia miestneho zisťovania zamestnancami RÚVZ vyslovila osoba priamo na mieste námietky a požadovala, aby sa tieto vyznačili aj v zápisnici z miestneho zisťovania. Uvedenej požiadavke osoby zamestnanec RÚVZ nevyhovel, pričom svoj postup odôvodňoval tým, že na právne postavenie účastníka správneho konania nepostačuje len skutočnosť, že osoba tvrdí, že má takéto právne postavenie, ale je nevyhnutné, aby bolo podložené aj jednoznačnými dôkaznými prostriedkami v danom prípade. V tomto prípade má uvedená osoba právne postavenie účastníka správneho konania podľa právnej úpravy?

Účastníkom správneho konania pred RÚVZ podľa § 14 ods. 1 správneho poriadku sú tieto subjekty:
-
ten, o koho právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach sa má konať alebo
-
koho práva, právom chránené záujmy alebo povinnosti môžu byť rozhodnutím priamo dotknuté;
-
účastníkom konania je aj ten, kto tvrdí, že môže byť rozhodnutím vo svojich právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach priamo dotknutý, a to až do času, kým sa preukáže opak v danom prípade.
Preto na právne postavenie účastníka správneho konania pred ­RÚVZ postačuje, keď osoba tvrdí, že je účastníkom správneho konania. Samozrejme, v priebehu správneho konania bude ­RÚVZ skúmať, či tvrdenie osoby, že môže byť rozhodnutím vo svojich právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach priamo dotknutá, sa zakladá na pravde alebo je len nepodloženým tvrdením danej osoby.
V tomto prípade ale mal zamestnanec RÚVZ v písomnom vyhotovení zápisnice z miestneho zisťovania uviesť obsah námietok danej osoby proti jeho priebehu, a aj skutočnosť, akým spôsobom sa RÚVZ vyrovnal s uvedenými námietkami osoby.
O uvedenom svedčí aj § 22 správneho poriadku podľa ktorého:
-O
ústnych podaniach a o dôležitých úkonoch v konaní (sem patrí aj miestne zisťovanie), najmä o vykonaných dôkazoch, o vyjadreniach účastníkov konania (sem možno uviesť aj prípadné námietky), o ústnom pojednávaní a o hlasovaní správny orgán (RÚVZ) spíše zápisnicu,
-
zo zápisnice musí byť najmä zrejmé: kto, kde a kedy konanie uskutočňoval, predmet konania, ktoré osoby sa na ňom zúčastnili, ako konanie prebiehalo, aké návrhy boli podané a aké opatrenia sa prijali; v zápisnici o hlasovaní sa uvedie aj výrok rozhodnutia a výsledok hlasovania. Preto v zápisnici musia byť uvedené aj prípadné nápravné opatrenia, ktoré zamestnanci RÚVZ prijali v záujme riešenia námietok osoby, ktorá tvrdila, že je účastníčkou správneho konania. Upozornenie:
výpočet obsahových súčastí zápisnice je len demonštratívny,
-
zápisnicu podpisujú po prečítaní všetky osoby, ktoré sa na konaní zúčastnili, a zamestnanec (člen) správneho orgánu/­RÚVZ uskutočňujúceho konanie, zápisnicu o hlasovaní všetci prítomní členovia správneho orgánu.
Odopretie podpisu, dôvody tohto odopretia a námietky proti obsahu zápisnice sa v nej zaznamenajú.
______________________________
UPOZORNENIE:
Pokiaľ s určitou osobou nebolo v správnom konaní pred RÚVZ konané ako s účastníkom správneho konania a preukáže sa, že táto osoba bola účastníkom správneho konania, boli jej upreté jednotlivé procesné práva v predmetnom správnom konaní a prípadné meritórne rozhodnutie RÚVZ potom môže byť právne spochybniteľné závažným spôsobom v prípadnom odvolacom konaní.
Účastníkom správneho konania je napríklad osoba, ktorá príslušnému RÚVZ podala návrh na uvedenie priestorov do prevádzky vrátane návrhov na zmenu. Pokiaľ však takáto osoba chce prevádzkovať napríklad nočný bar a tento svojou činnosťou môže obmedzovať susedné prevádzky, sú účastníkmi správneho konania pred ­RÚVZ napríklad aj vlastníci susediacich prevádzok v danom prípade.
______________________________
UPOZORNENIE:
Podľa § 14 ods. 2 správneho poriadku platí, že účastníkom konania je aj ten, komu osobitný zákon také postavenie priznáva. Tak napríklad pokiaľ sa fyzická osoba oprávnená na podnikanie dopustí protiprávneho konania v podobe správneho deliktu na úseku verejného zdravotníctva podľa § 57 ods. 33 zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, príslušný RÚVZ musí voči tejto osobe začať správne konanie o uložení pokuty za správny delikt, a to obligatórne. Takýto podnikateľ sa v súlade s touto osobitnou právnou úpravou stáva súčasťou správneho konania o uložení pokuty v danom prípade.
V prípade, že sa subjekt dopustí správneho deliktu, RÚVZ mu musí uložiť pokutu, o čom svedčí aj § 57 ods. 43 zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorý je kogentnou právnou úpravou.
______________________________
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály