Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Už žiadne každoročné očkovanie proti chrípke? Nový cieľ - univerzálna vakcína proti chrípke

Dátum: Rubrika: Editoriál

Nová protilátka objavená v krvi niektorých ľudí očkovaných proti chrípke alebo infikovaných chrípkou dokáže rozpoznať širokú škálu chrípkových vírusov.

Vedci z Scripps Research, University of Chicago a Icahn School of Medicine na Mount Sinai identifikovali novú Achillovu pätu vírusu chrípky, čím dosiahli pokrok v hľadaní univerzálnej vakcíny proti chrípke. Protilátky proti dlho ignorovanej časti vírusu, ktorú tím nazval kotvou, majú potenciál rozpoznať širokú škálu chrípkových kmeňov, aj keď vírus z roka na rok mutuje, informovali 23. decembra 2021 v časopise Nature.
"Vždy je veľmi vzrušujúce objaviť nové miesto zraniteľnosti vírusu, pretože to otvára cestu pre racionálny návrh vakcín," uvádza spoluautor Andrew Ward, PhD., profesor integratívnej štrukturálnej a počítačovej biológie v ­Scripps Research. "Tiež to ukazuje, že napriek všetkým rokom a úsiliu výskumu vakcín proti chrípke je stále potrebné objavovať nové veci."
"Identifikáciou miest zraniteľných voči protilátkam, ktoré sú zdieľané veľkým počtom variantov kmeňov chrípky, môžeme navrhnúť vakcíny, ktoré sú menej ovplyvnené vírusovými mutáciami," uvádza spoluautor štúdie Patrick Wilson, MD, ktorý predtým pôsobil na Chicagskej univerzite, a nedávno bol prijatý do W
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály